Dňa 3. októbra 2024 parlament schválil zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s tzv. konsolidačným balíkom. Keďže legislatívne zmeny sú takého rozsahu, že sa dotknú každého používateľa OBERON-u, budeme na ne podľa potreby priebežne reagovať v najbližších článkoch. V tomto článku sa dotkneme tých zmien, ktoré sa týkajú používateľov, ktorí evidujú tržby v systéme eKasa.

Ak nový zákon podpíše prezident SR, na základe novej legislatívy sa okrem iného zvýši základná sadzba DPH z 20 % na 23 % a na vybrané tovary a služby sa zavedú znížené sadzby DPH vo výške 19 % a 5 %. Čo táto zmena znamená pre podnikateľov, ktorí používajú fiškálne zariadenia, ako sa majú na ňu pripraviť a aké môže mať na nich dopady – odpovede na tieto i ďalšie otázky prinášame v nasledujúcom prehľade.

Zmeny sadzieb DPH

Certifikované fiškálne zariadenia, ktoré sa používajú na evidenciu tržieb v systéme eKasa, aktuálne podporujú len dve sadzby DPH (20 % a 10 %). Keďže novou legislatívou vznikajú dve nižšie sadzby DPH, tejto novej okolnosti sa musia prispôsobiť tak systém finančnej správy, ako aj výrobcovia fiškálnych zariadení úpravou ich firmvéru (pokladničného programu PPEKK).

Po úprave firmvéru výrobcami bude potrebné, aby podnikatelia, ktorí evidujú tržby v systéme eKasa, vykonali aktualizáciu (update) firmvéru vo svojich fiškálnych zariadeniach. Keďže sadzby DPH sa menia už od 1. januára budúceho roka, aktualizáciu firmvéru bude potrebné stihnúť do tohto dátumu.

Osobitnou kategóriou sú neplatitelia DPH, pri ktorých momentálne nie je jasné, v akom rozsahu sa ich uvedené zmeny v sadzbách DPH dotknú, a či vôbec.

V prípade niektorých fiškálnych zariadení však legislatívne zmeny budú mať omnoho vážnejší dopad. Napr. pri tých zariadeniach od iných výrobcov, ktoré majú hardvérové obmedzenia, jednoduchá aktualizácia firmvéru nebude možná a bude ich potrebné nahradiť novým fiškálnym zariadením, ktoré si bude potrebné zakúpiť. V takýchto prípadoch odporúčame využiť aktuálnu akciu na našu fiškálnu tlačiareň eKasa PANDORA, ktorá je teraz v ponuke za zvýhodnenú cenu (pozri nižšie v texte). Budete mať tak program aj fiškálne zariadenie od jedného výrobcu, čo je pri legislatívnych zmenách, ako sú tieto, obrovská výhoda.

Nie všetky zariadenia budú podporované

Medzi úpravou firmvéru na strane výrobcov a jeho aktualizáciou na strane používateľov fiškálnych zariadení je ešte jeden podstatný krok, ktorý súvisí so zmenou sadzieb DPH. Tým krokom je úprava komunikácie s daným fiškálnym zariadením v systéme OBERON.

Systém OBERON aktuálne podporuje niekoľko fiškálnych zariadení a registračných pokladníc (pozri prehľad v tabuľke nižšie). Keďže sadzby DPH sa menia s účinnosťou už od 1. januára 2025, už teraz je zrejmé, že pre krátkosť času nebude možné upraviť komunikáciu s každým z podporovaných fiškálnych zariadení (registračnou pokladnicou).

Čas na úpravu komunikácie je obmedzený najmä preto, že s úpravou konkrétneho zariadenia bude možné začať až potom, ako výrobca upraví firmvér zariadenia, resp. poskytne zariadenie firme EXALOGIC na implementáciu.

eKasa PANDORA teraz ešte výhodnejšie

Pri niektorých zariadeniach je známe už dnes, že nebudú podporované, a to na základe príliš malého okruhu používateľov alebo na základe opakovaných problémov so zariadeniami v minulosti.

Týmto používateľom firma EXALOGIC ponúka vlastné fiškálne zariadenie eKasa PANDORA za zvýhodnenú cenu 149 € s DPH. Informácia o tom, že dané fiškálne zariadenie odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA, je uvedená pri každom fiškálnom zariadení, resp. registračnej pokladnici v tabuľkách nižšie. Podnikateľom, ktorí na evidenciu tržby používajú dané zariadenia, silne odporúčame, aby využili aktuálnu ponuku a nahradili svoje staré zariadenia za nové fiškálne zariadenie eKasa PANDORA. Okrem toho, že so zariadením máte garantované všetky aktualizácie firmvéru (PPEKK) zdarma, v prípade akýchkoľvek problémov s hardvérom alebo softvérom voláte len jednému dodávateľovi.

Pri rozhodovaní o výmene používaného fiškálneho zariadenia za fiškálnu tlačiareň eKasa PANDORA je potrebné mať na zreteli aj rozhodnutie finančnej správy, že pre krátkosť času sa nateraz nebude musieť v rámci dokladu do systému eKasa zasielať rekapitulácia DPH. To sa však bude musieť opraviť, preto sa očakáva, že na budúci rok bude potrebná opätovná aktualizácia firmvéru fiškálnych zariadení. Pri iných fiškálnych zariadeniach prepojených so systémom OBERON je aktualizácia firmvéru spravidla spoplatnená, ich používatelia tak zaplatia za aktualizáciu tak v tomto, ako aj v budúcom roku. S eKasa PANDORA tak môžu výrazne ušetriť.

Predobjednávky zariadenia eKasa PANDORA

V prípade, že sa rozhodnete pre fiškálne zariadenie eKasa PANDORA, prosíme o zaslanie predobjednávky zariadenia v našhom internetovom obchode po kliknutí na tento odkaz. Pri predobjednávke sa neplatí žiadna záloha. Poslúži nám na informáciu, koľko zariadení bude treba celkovo pripraviť. Zároveň je včasné zaslanie predobjednávky zárukou, že vám zariadenie bude dodané do konca kalendárneho roka. Pri objednávkach zariadenia bez predobjednávky takúto garanciu nevieme poskytnúť.

Prehľad podporovaných zariadení

V nasledujúcich tabuľkách je k dispozícii prehľad všetkých aktuálne podporovaných fiškálnym zariadení a registračných pokladníc s informáciou, či budú/nebudú podporované aj naďalej, resp. či sa o ich podpore uvažuje/neuvažuje a odporúčame ich nahradiť zariadením eKasa PANDORA.

Tabuľky sú priebežne aktualizované (dátum poslednej aktualizácie je uvedený pod tabuľkami). Pozornosť je potrebné venovať najmä zariadeniam označeným modrým otáznikom alebo kalendárom s otáznikom. Spravidla znamenajú, že o podpore týchto zariadení sa uvažuje v závislosti od vývoja situácie (zmien v komunikačnom protokole, dodania zariadenia výrobcom atď.). Konkrétny popis je vždy k dispozícii v poznámke pri konkrétnom zariadení.

Dôležité upozornenie

Ako používateľov OBERON-u by sme vás chceli požiadať, aby ste pozorne sledovali informácie, ktoré budú aktualizované v tomto článku. Vyhnete sa tak problému, že v súvislosti so zmenou sadzieb DPH vaše fiškálne zariadenie systém OBERON nebude podporovať a po 1. 1. 2025 nebudete môcť prijímať hotovosť.

Fiškálne zariadenia a registračné pokladnice

ZariadenieNázov zariadeniaVýrobca/
Distribútor
Podporované od 01.01.2025Poznámka
eKasa PANDORAEXALOGIC
Bešeňová
Nevyžaduje sa aktualizácia firmvéru zariadenia, postačuje aktualizovať systém OBERON na príslušnú verziu s novými sadzbami DPH.
FiskalPRO eKasa (neandroidové)A3 Soft
Bratislava
Čaká sa na úpravu firmvéru výrobcom.
FiskalPRO eKasa (androidové)A3 Soft
Bratislava
Čaká sa na úpravu firmvéru výrobcom.
Pegas FM-06
Pegassino Printer
BOWA
Bratislava
Podpora závisí od rýchlosti dodania zariadenia výrobcom a zmien v komunikačnom protokole. Odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA. Viac informácií na stránke firmy BOWA.
VAROS FT4000B
FT5000B
VAROS Technology
Banská Bystrica
Podpora závisí od rýchlosti dodania zariadenia výrobcom a zmien v komunikačnom protokole. Odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.
Elcom EFox-TELCOM
Prešov
Podpora závisí od rýchlosti dodania zariadenia výrobcom a zmien v komunikačnom protokole. Odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.
EasyPos.2019S.A.
Bratislava
Neuvažuje sa o podpore, odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.
Euro-50i/o
(on-line)
ELCOM
Prešov
Neuvažuje sa o podpore, odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.
Euro-150i/o
(on-line)
ELCOM
Prešov
Neuvažuje sa o podpore, odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.

Registračné pokladnice

ZariadenieNázov zariadeniaVýrobca/
Distribútor
Podporované od 01.01.2025Poznámka
Euro-50i/o
(off-line)
ELCOM
Prešov
Podpora závisí najmä od zmien v komunikačnom protokole, odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.
Euro-150i/o
(off-line)
ELCOM
Prešov
Podpora závisí najmä od zmien v komunikačnom protokole, odporúčame nahradiť zariadením eKasa PANDORA.

Dátum poslednej aktualizácie: 15.10.2024